ПРИВІТАННЯ З ВЕЛИКОДНЕМ 

Види великодніх яєць: писанки, крашанки, дряпанками, крашанки

Крашанки

Крашанки - від слова фарбувати. Фарбувати яйця можна по-різному.

Одні господині варять яйця круто, а потім на 10-15 хвилин занурюють у розчин теплої води з харчовим барвником, який можна купити в магазині.

Інші господині люблять фарбувати яйця у відварі луковичной лушпиння. Для цього сирі яйця поміщають в каструлю з водою, додають цибулинних лушпиння і варять 15-20 хвилин, поки яєчка не придбають потрібний колір.

А раніше яйця фарбували по-особливому: обмотували їх сухими листям дуба, берези, кропиви, перев'язували нитками і варили. Виходили красиві «мармурові» яйця.
Дряпанками

Для дряпанками краще брати яйця коричневого відтінку. Шкаралупа таких яєць міцніше, ніж білих.

Спочатку яйця варять, потім фарбують в якийсь колір потаємні, потім сушать. Візерунок наносять на шкаралупу гострим предметом - ножем, шилом, ножицями, товстої голкою. Але перш, ніж видряпати візерунок, його необхідно нанести на яйце олівцем. Під час роботи яйце тримають в лівій руці, а гострий предмет - у правій.

Ажурний малюнок на дряпанками добре виглядає на коричневій чи іншій темній фарбі.
Крапанки

Крапанки - від українського слова «Длубають», тобто покривати краплями.

Спочатку яйце фарбують одним кольором, потім, коли воно висохне і остигне, на нього наносять краплі гарячого воску. Як тільки віск остигне, яйце кладуть у розчин іншого кольору. Після висихання фарби яйце опускають у гарячу воду. Віск тане, і виходить дуже веселе яйце. Віск можна і акуратно зіскоблити.
Писанки

Писанки - це майстерно розписані пасхальні яйця. Українські писанки - справжні твори народної творчості.

Для малюнка писанки використовують елементи рослинного і тваринного світу, геометричні фігури. У кожній області України був свій характерний орнамент і колір. У Прикарпатті яйця фарбували в жовтий, червоний і чорний кольори, на Чернігівщині - в червоний, чорний і білий, на Полтавщині - в жовтий, світло-зелений, білий.

Писанку не малювали, не розписували, а писали на сирому курячому яйці. Будь-яка лінія на писанці - дуга. Дуги утворюють круги і овали і, перехрещуючись, ділять поверхню яйця на поля, ім'я яким - хрестильна сорочка писанки.

Фарбувати писанки належало з першим ударом дзвону. Спершу яйце занурювалися в жовту фарбу - «Яблунька», і трималося в ній протягом трьох «отченаш». Кожен колір візерунка захищався воском. До кінця роботи яйця перетворювалися в чорні похмурі колобки. Їх опускали в гарячу воду або підносили до вогню. Віск плавився, і народжувалася писанка, як народжується сонечко з чорноти ночі.

Щоб писанка сіяла, її змащували жиром. Клали віночком навколо паски - для Бога, на блюдо із зерном - для людей, а крашанки на пророслому вівсі - для батьків. І три свічки горіли на честь Отця і Сина і Духа Святого.

В даний час мистецтво розписувати писанки відроджується. Відновлюється забута техніка, з'являються нові майстри. У місті Коломия Івано-Франківської області створено музей писанки.

Бесплатный конструктор сайтов - uCoz